De Geschiedenis van Pétanque

Al in de Griekse tijd werd geoefend in het gooien met ijzeren ballen, echter toen de Romeinen er het doel of “but” aan toevoegden kon je spreken van het allereerste begin van Jeu de Boules. De Romeinen importeerden deze sport, net als vele andere vaardigheden en technieken naar Gallië, waar het tot de dag van vandaag de volkssport is gebleven.

pétanque gravure 1887

pétanque gravure 1887

Jeu de Boules is de Franse verzamelnaam voor balspelen die in Italië “Boccia” heten, in Engeland “Bowls”, in België “Krullebollen” en in Duitsland “Boule spiel”. Na een opleving van het spel in de middeleeuwen verloor het spel zijn aantrekkingskracht en werd hoofdzakelijk nog gespeeld in de Provence.
Keizer Karel V sprak halverwege de 16e eeuw de banvloek uit over het spel, dat naar zijn mening te veel de aandacht en energie van zijn onderdanen afleidde. Het verbod dat hij uitvaardigde tegen Jeu de Boules zou, zo dacht de Keizer, in plaats van het balspel het hand-kruisboogschieten populairder maken. Het is hem niet gelukt, want het vredelievende Jeu de Boules bleef bestaan.


petanque ancienneDe meest bekende en beoefende vorm van Jeu de Boules is petanque. Petanque is afgeleid van “pieds tanques” de voeten gebonden bij elkaar. Het spel werd ontwikkeld door een fanatieke jeu Provencal speler (een andere spelsoort, waarbij een aanloop wordt genomen), die door reuma minder mobiel geworden was, maar die toch zijn geliefde sport wilde blijven beoefenen.
Na 1945 waaierde het spel uit over Europa. Niet veel later volgden alle Middeneuropese landen en de franse kolonien. Tegenwoordig wordt er “gebouled” tot in Amerika en Thailand. In dat laatste land is zelfs de prinses de beschermvrouwe van de bond en een van de meest fanatieke supporters.

Frankrijk is niet allen de bakermat van het spel, maar in Frankrijk heerst ook echt een boulecultuur. De Franse bond is qua grootte de derde bond van Frankrijk, met meer dan 440.000 leden. Daarnaast zijn er vele Fransen die het spel buiten verenigings- cq bondsverband beoefenen. Toen in Nederland in de begin jaren zeventig een aantal studenten in Amsterdam besloot niet een club, maar meteen een bond op te richten konden ze niet vermoeden dat deze sport ook in Nederland zo’n grote vlucht ging nemen.
njbb logo

PCS is lid van de NJBB

Na een aarzelende start, de oprichting van de NJBB vond plaats op 1 september 1972, is het boulen in Nederland steeds populairder geworden. De groei is vooral begonnen nadat de NJBB in 1984 de WK had georganiseerd. De NJBB is in dit laatste twee decennium van 2000 tot 16000 leden gegroeid. Er zijn nu honderden verenigingen overal in het land gevestigd. In sommige plaatsen als Maastricht en Eindhoven zijn er wel 10 verenigingen. Andere plaatsen hebben nog geen of een enkele club. Daarnaast wordt er buiten de NJBB door vele mensen Jeu de Boules gespeeld. Ook komen er steeds meer overdekte boulodromes, waardoor er ook ’s winters binnen door gebouled kan worden. De NJBB wil de sport in Nederland populair maken en onder de aandacht brengen van een groot publiek. De sport verdient dit