Wij zijn aangesloten bij de NJBB
Weersverwachting
Schoonebeek
Meer weer in Schoonebeek
vandaag
morgen
Onze  Sponsors
Legenda:naar beeldverslag   naar verslag
Wat kost het
meerijden?

Home contact / info open toernooien foto / video PCS kalender archief petanque links

Laatst bijgewerkt op:

22-10-2019 13:52:57

.JEU DE BOULES, is een verzamelnaam voor balspelen, maar in de volksmond als algemeen bekend. Petanque (Frans: pétanque ) is een balsport die in Nederland ook vaak jeu de boules wordt genoemd. Pétanque is echter een vorm van Jeu de boules, waar de laatste term alle spellen omvat die met ballen worden gespeeld. Pétanque komt van "pied tanque" wat "voeten samen" betekent. Bij pétanque is het de bedoeling om de metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje ( but ) te werpen of te rollen. De afstand van de cirkel (van waaruit de spelers werpen) tot de but kan variëren van 6 tot 10 meter . Het spel kan op elke ondergrond worden gespeeld, maar vaak wordt er gekozen voor een ondergrond van zand of (grof) grind. In Frankrijk beleeft de sport zijn grootste populariteit, met 480.000 bondsleden, en ongeveer 17 miljoen vrije tijd spelers. In Nederland telt het aantal bondsleden rond de 18.000 en het aantal vrije tijd spelers ongeveer 95.000.
Pétanque kan zowel individueel als in teamverband gespeeld worden, waarbij een team kan bestaan uit twee of drie spelers. Men noemt dit ook wel doublette en triplette. Individueel noemt men ook tête à tête waarbij elke speler 3 ballen heeft. In geval met drie spelers per team wordt gespeeld, heeft elke speler 2 ballen, in de andere gevallen heeft elke speler 3 ballen. De metalen ballen hebben een diameter tussen 70,5 en 80 millimeter , en een gewicht tussen 650 en 800 gram . De
but heeft een diameter tussen 25 en 35 millimeter .
Het team dat de wedstrijd mag beginnen, wordt bepaald door loting. Degene die de toss wint, trekt een cirkel met een diameter tussen de 35 en 50 centimeter en gooit het but uit op een afstand tussen de 6 en 10 meter . Het team dat het but werpt, werpt ook de eerste boule en probeert deze zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen. Daarbij moet er op gelet worden dat de voeten in de cirkel staan en zij niet van hun plaats mogen komen voordat de geworpen boule de grond heeft geraakt. Vervolgens mag de tegenpartij proberen een boule dichter bij het but te plaatsen, de bal van het andere team te verplaatsen (Tirer of schieten) of het but te verplaatsen.
Het team dat het dichtste bij het but ligt, speelt pas weer als de tegenstander beter ligt of geen boules meer heeft. In het laatste geval mag dat team proberen meer punten te scoren door boules dichterbij te brengen dan de beste van de tegenstander. Voor elke boule die een speler dichter heeft geplaatst dan de tegenpartij krijgt men een punt ( max. 6 punten bij triplette en doublette). Dan is de ronde of mène voorbij. Het team dat heeft gescoord, trekt een cirkel op de plaats het but lag en gooit hem opnieuw, waarna de volgende mène begint.
Het spel eindigt als een team het eerste 13 punten heeft behaald.